TJÄNSTER


TJÄNSTER


DigiMaint kan som expertkonsult och med mångårig erfarenhet leverera ett brett utbud av olika tjänster, allt för att hjälpa kunden i beställarrollen. Därmed realisera ett mer digitaliserat underhåll, från tanke till genomförande och hemtagning av vinster. Uppdrag kan vara från några få timmar till större helhetsåtaganden, men alltid ur de tre olika perspektiven - människa, teknik och verksamhetsprocesser. Och DigiMaint levererar alltid konsultuppdrag enligt väl definierade uppdragsbeskrivningar för att möta kundens förväntningar.


Exempel på uppdrag:


  • Strategi - för underhållsverksamheten och dess digitalisering
  • Förstudier - exempelvis utreda verksamhetsmässiga och tekniska förutsättningar för olika digitaliseringsprojekt
  • Upphandlingsunderlag - exempelvis funktionell och teknisk kravställning. Kan till exempel gälla ett nytt underhållssystem eller ett projekt för prediktivt underhåll
  • Genomförandeprojekt - antigen som stöd i projektet eller som inhyrd projektledare med ett helhetsansvar
  • Utbildning - inom digitaliserat underhåll


DigiMaints uppdrag baseras ofta på någon eller några av följande metoder:


Digitalisering, Reliability och Asset Management - Uptime® Elements


Ett digitaliserat underhåll förutsätter en god grundläggande underhållsstyrning. Men måste också ses i ett större sammanhang för att nå de riktigt stora effekterna. Bland annat, Reliability-metoder för avancerad analys och optimering och Asset Management som ledningssystem. Därmed kan tillgängligheten ökas och kostnaden för underhåll upp till halveras. Branschorganisationen Reliabilityweb.com i USA har utvecklat best practicies och ett ledande ramverk för Digitalisering, Reliability och Asset Management (ISO 55000) - Uptime® Elements.


Hans Hellström är utbildad inom Reliabilityweb.com och är CMM – Certified Maintenance Manager (certifikat utfärdat av The Association of Asset Management Professionals) baserat på detta ramverk.



Fig. Uptime® Elements - Ramverk för Digitalisering, Reliability och Asset Management (ISO 55000) är utvecklad av branschorganisationen Reliabilityweb.com i USA (www.reliabilityweb.com). Klicka på bilden för en högupplöst pdf.



Grundläggande för Reliability är RCM - Reliability Centered Maintenance, vilket är utvecklat av amerikansk flygindustri för ca 50 år sedan och är nu en vedertagen metod för att identifiera en optimal underhållsstrategi för olika utrustningar. Exempelvis, för vissa utrustningar är ett digitaliserat prediktivt underhåll lämpligt, medan för andra är ett traditionellt periodiserat underhåll lämpligare och i vissa fall är det mer optimalt att köra till fel. Att ha rätt underhållsstrategi för olika utrustningar är en viktig ingångsparameter i ett digitaliseringsarbete.



Fig. RCM genomförs i 7 strukturerade steg.



Asset Management enligt The Institute of Asset Management 


Digitalisering av underhåll är en del av den övergripande strategin för tillgångsförvaltning. Kanske inte alla företag ser en certifiering enligt ISO 55000 som nödvändig, men principerna för Asset Management är en best practice som kan ge värdefullt underlag i olika digitaliseringsprojekt.


Hans Hellström innehar ett certifikat i Asset Management utfärdat av den globala organisationen The Institute of Asset Management med säte i England och är sedan 2023 Associate Member.



Fig. Principerna för tillgångsförvaltning enligt The Institute of Asset Management (www.theIAM.org).



PENG – Prioritera Enligt NyttoGrunder


Ett digitaliseringsprojekt måste motiveras ur ett ekonomiskt perspektiv. PENG-modellen är en generisk metod för att visa vilka nyttor som en investering eller förändring ger och inkluderar både ökade intäkter och kostnadsbesparingar. Genom att samla en bred representation i en workshop identifieras nettonyttan på ett strukturerat angreppssätt.



ProjectBase® - Projektmetodik


Oavsett om DigiMaint bistår kunden i en begränsad del som till exempel en förstudie eller tar ett ansvar för hela projektet, tas en utgångspunkt i beprövade och kvalitetssäkrade metoder. Normalt baseras arbetet på projektmodellen ProjectBase® och principerna kring projektledning enligt IPMA (People, Practice och Perspective), men kan naturligtvis anpassas till andra liknande metoder och modeller som kunden har en preferens till.


Hans Hellström är utbildad teknisk projektledare på Högskolan i Skövde samt är certifierad projektledare enligt IPMA-D. I projekt där mer avancerad analys ingår, har Hans även ett certifikat i Artificiell Intelligens från Helsingfors Universitet. För den ekonomiska styrningen har Hans ett certifikat i Business Finance från IHM.



Fig. ProjectBase® projektmodell. Genom tydliga steg, styrande dokument och beslutspunkter (BP) kvalitetssäkras projektet.



Scrum – En agil utvecklingsmetod


Lösningar för ett digitaliserat underhåll utvecklas med fördel enligt agila principer, det vill säga att resultatet utvecklas stegvis. Den vanligaste metoden är Scrum, vilken är världsledande och har tydliga arbetssätt och roller.


Hans Hellström är certifierad Professional Scrum Master enligt Scrum.org.



Fig. Scrum Framework – En agil utvecklingsmetodik (www.scrum.org).



SMASh - Smart Maintenance Assessment


Ett första steg mot ett mer digitaliserat underhåll kan vara att analysera nuvarande verksamhet, definiera en målbild och vilka steg som ska prioriteras för att nå denna målbild. DigiMaint levererar en helt unik metod och verktyg framtagen i ett forskningsprojekt lett av Chalmers där kundens verksamhet kan jämföras med ca 200 andra anläggningstunga företag i Sverige. Leveransen sker därför i nära samarbete mellan DigiMaint och Maintivity AB, vilket består av forskarna från Chalmers.



Fig. SMASh är en metod för att identifiera förutsättningar för Smart Maintenance och en prioriterad aktivitetsplan framåt.